Russisk Esport Federation

Russisk take på Esport

Ruslands sportsminister Pavel Kolobkov har for nyligt udtalt sig positivt og til fordel for at anerkende Esport som en regulær sport. Den russiske minister deltager dermed i en debat, der har været meget omdiskuteret ikke kun i Danmark, men på verdensplan. Udtagelserne kommer i forbindelse med St. Petersburg Economic Forum, som er en årlig erhvervsbegivenhed med talere, paneler og diskussioner med nogle af Ruslands førende erhvervsledere og kulturelle personer.

Potent panel ved St. Petersburg Economic Forum

Sportsministerens udtalelse om at anerkende Esport som en regulær sport er ifølge Kolobkov selv på ingen måde kontroversiel og den kom i forbindelse med en panelsession, der udelukkende var dedikeret til Esport. Deltagerne ved St. Petersburg Economic Forum kunne blandt andet høre, hvordan Kolobkov anser Esport som en legitim sportsdisciplin, da den omfatter alle væsentlige karakteristika for en sport; træning, regler, turneringssystemer, ligaer osv. Derudover mener russeren, at samfundet og industrien allerede har valgt side i diskussionen og ministeren synes, at det nu er op til den russiske regering at regulere og opsætte rammerne for Esporten i Rusland.

Andre potente deltagere ved Esport-sessionen var blandt andet store navne fra den russiske Esport-scene samt personer fra russisk sport og erhvervsliv. Heriblandt:

  • lya Galaev, præsident, VFSO Trudovye Rezervy.
  • Roman Dvoryankin, general manager, Virtus.pro.
  • Nail Izmailov, vicepræsident, FC Spartak Moskva.
  • Aleksandr Prokopyev, medlem af udvalget for fysisk kultur, sport, turisme og ungdomsanliggender.
  • Neil Sturrock, præsident for Rusland, Hviderusland, Ukraine, Kaukasus og Centralasien, PepsiCo.
  • Anton Cherepennikov, direktør, medlem af bestyrelsen, ESforce Holding.

Samfundets accept og udvikling

Den russiske sportsminister anskuer Esports som dens egen sportsgren, der indeholder separate discipliner, hvilket blandt andet indbefatter First Person Shooters, strategispil samt sportssimulatorer. Hvis man skal drage en analogi til den allerede etablerede sportsverden kunne dette sammenlignes med for eksempel gymnastik, der er en overordnet sport, men indeholder underliggende discipliner, der alle er klassificeret af den overordnede sport.

"Vi har haft en lang diskussion og jeg tror, at vi truffet det rigtige valg, da det er ligegyldigt, om regeringen eller nogen anden anerkender Esport som en sport", udtalte Pavel Kolobkov der fortsatte: "Det er blevet anerkendt af samfundet. Af mennesker, der har med Esport at gøre. Vores opgave er at regulere det og sætte juridiske grænser, der gør det muligt at udvikle Esporten under vores kontrol sammen med regeringen. Derfor er jeg sikker på, at man på dette tidspunkt kan sige, at Esport er et ganske etablerede område."

Sportsministeren var dog hurtig til at få noteret, at Esporten ikke kommer til at erstatte den regulære sport, men at de to kan fungere i en sameksistens, og at den russiske regering er spændte på at arbejde sammen med Esport-industrien med det mål at sikre, at passende regler vil blive etableret for at udvikle Esporten i Rusland.

Ligesom i Rusland er Esport på vej ind i samfundet, læs også vores artikel om Esport betting som er på vej ind i USA

Støtte fra Virtus.Pro

Siden slutningen af 2017 er Esports-udøvere i Rusland blevet vurderet med officielle sportskarakterer ud fra deres dygtighed. Denne proces bliver styret af den Russiske Esport Føderation som er en organisation, der blev etableret tilbage i 2000 som et af de første officielle regeringsorganer i verden, der anerkendte Esporten. På mange punkter har og er Rusland altså langt i kampen og diskussionen om at anerkende Esporten.

Dota 2 holdet Virtus.Pro


Virtus.Pro, der er en af de mest berømte russiske Esport-organisationer var da også hurtige til at vise deres støtte til den russiske sportsminister og dennes idé om at få den virtuelle sport accepteret som reel sport. Virtus.Pro’s general manager Roman Dvoryankin bød ideen velkommen og mente, at Esporten kunne drage mange erfaringer og paralleller fra den regulære sportsverden, hvilket han understøttede med fortællingen om den russiske Dota 2 spiller Roman "RAMZES666" Kushnarev:

"Meget som en brasiliansk dreng sparker til en bold og kan blive opdaget af en talentspejder og tage chancen i en karriere i fodbold, så kan en 19-årig ung mand fra Novokuznetsk tilbringe et par timer om dagen på den lokale internetcafé, klare sig godt, og gå hen og blive en af de bedste Esports-spillere i verden."

Den officielle anerkendelse af Esport fra separate lande kunne være det første skridt i retningen om at se Esport på programmet ved De Olympiske Lege. Den Internationale Olympiske Komité har tidligere udtalt, at de ville overveje at tilføje Esport til OL, men kun for titler, der ikke indeholder vold.

19 Jun 2018