Player Unknowns: Battleground i Esport
PUBG Esport: Players Unknown: Battlegrounds er formentlig en titel, der er på mange, hvis ikke alles læber lige nu. Spillet har siden sin frigivelse i marts 2017 været i ’early access’ til fordel for at brugerne kunne få et tidligt indblik i hvad spillet kunne tilbyde.
Siden da er salget steget eksplosivt og er blevet et allemandseje. I skrivende stund har spillet solgt 8 millioner kopier, og har ifølge Steam Charts slået spil såsom Counter Strike af pinden, når det kommer til antal aktive spillere. Men hvad kan det her spil så, som er så attraktivt, og hvilken relevans har det lige for Esport? Esport-betting.dk giver dig alle svarene i denne anmeldelse!
PUBGs egen trailer siger meget om spillets karakter, se med her:
Players Unknown: Battlegrounds er en multiplayer shooter, der både er opført i første- og tredjeperson, og karakteriseres under genren, ’Battle Royal’. Battle Royal er en reference til filmen af samme navn, der har skabt idegrundlag til spillet.
Players Unknown: Battlegrounds, eller PUBG, om man vil, der er publiceret af BlueHole, handler helt lavpraktisk om 100 mand, der fra et fly skal lande på en større ø-landskab, samle grej og våben og forsøge at eliminere modstanderen, imens de selv skal undgå at blive dræbt.
Løbende som runden skrider frem og spillere bliver dræbt, vil færre være tilbage, alt imens en blå zone styrer i hvilken retning spillere skal løbe. Er du udenfor zonen, vil du tage skade, og denne skade bliver større og større, nu mindre zonen er blevet.
Zonen bliver nemlig efter minutter skrumpet bid for bid, som i sidste ende betyder, at alle resterende spiller til sidst søger hen på et forholdsvist lille område til at kæmpe den endelige kamp, før én eller flere spillere vil stå sejrsrigt tilbage.
Ved flere forstås, at man udover at spille som solo, også kan spille duo kampe eller squads i helt op til 4 mand, hvor man naturligvis bliver matchet i en kamp af andre squads.
Løbende som du spiller vil du blive tildelt en rank, der ikke er af synlig karakter, men som vil blive brugt til at matche dig med dine kvalifikationer, således at fremtidige kampe bliver så fair for alle parter, som muligt.
Samtidig vil du efter hver kamp blive tildelt en spilvaluta, BP, som varierer i størrelse efter, hvor langt du kom, hvor mange du dræbte og hvor meget skade du delte. Det er ud fra disse, at du kan købe beklædning til din spiller af ren kosmetisk karakter.
PUBG i et detaljeret perspektiv
PUBG Esport, der efter planen skal træde ud af Early Access i udgangen af 2017, har meget mere på sig end ’bare’ at dræbe modstanderen. Først og fremmest kommer grejet. Der er først og fremmest armor, som er en helt essentiel del af spillet.
Der findes head armor, og vest, der klassificeres efter levels, level 1-2-3. Nu højere level armor, du bærer, nu flere skud fra de forskellige ammunitionstyper kan du tåle, og som kan betyde forskellen imellem liv eller død.
Mange argumenterer da derfor også for, at RNG, altså random number generator, har en helt del at skulle have sagt i spillet, da det er forskelligt fra hver runde, hvilke items, der spawner i nærheden af dig. Det kræver naturligvis dygtighed, men RNG er klart en magtfaktor i PUBG.
Så har vi våbnene, der kommer af forskellige varianter: pistoler, SMG’s, shotguns, rifler, Sniper Rifler og Subsonic Sniper rifler. Disse våben har forskellige karakteristika i form af ammunitionstyper, recoil, damage per second osv. osv.
Der er altså stor fidus i nøje at vælge de to primære våben, du kan bære. Vil du forskellig have en riffel til at kæmpe på afstand, mens din sekundære er en shotgun? Vil du hellere have en Sniper og en SMG?
Der er rigtig mange overvejelser at gøre, og det er altså ikke lige meget, hvad du samler op. I sidste ende handler det om at samle det op, der dels giver dig det bedste udgangspunkt, men også hvilke våben, der passer på din spillestil.
Yderligere har du også attachments, eller tilføjelser til dine våben, som også kan findes rundt omkring på mappet. Disse tilføjer en fordel vilkårligt til hvilken type attachment, der er tale om.
F.eks kan du få foregrips, der reducerer recoil på udvalgte rifler og SMG’s, men du kan også få en flash hider, der skjuler det lys, som riflen skaber, når du skyder, og du er derfor mere vanskelig at spotte i landskabet.
Der findes et væld af attachments, og den mest omdiskuterede er da også lyddæmperen. Omdiskuteret, fordi den gør dit våben næsten lydløst, og på afstand gør det umuligt for modstanderen at regne ud, hvor du skyder på ham fra.
Det giver da unægteligt også en kæmpe fordel, men eftersom den er tilgængelig for alle på mappet, falder diskussion igen tilbage på RNG. Man må altså finde sig i, at nogle gange har man runder, hvor man må klare sig med en hjelm og level 1 armor, imens man andre gange havner med en fully decket M4 og Sniper som sekundær.
Det giver også spillet en dynamik, som gør at hver runde er en ny oplevelse og som formentligt er noget, der tiltaler ret mange. Er du derfor havnet med dårligt gear, må du derfor forsøge at strategisk loote (læs: søge efter items) i mod zonen, eller dræbe modstanderen for at tage deres gear, der forhåbentligt er bedre end dit eget.
Endeligt har du også bandager, boosters, first aid kit og med kits. Disse er om noget en af de vigtigste parametre i spillet, fordi de kan redde dig fra liv eller død. Det handler bare om, hvad du bruger hvornår.
Bandager giver per styk begrænset healing af den liv, du har taget, og kan kun bruges frem til ca. 80% af dit samlede liv. First aid kit healer dig også til 80%, men gør det af én gang, mens der snildt kan gå 10-15 bandager til at heale tilsvarende til et first aid kit.
Så har vi et med kit, der healer dig 100%, men også tager lidt længere tid at benytte. Endeligt har vi boosters, der er opgjort i hhv. Energidrink og hovedpinepiller. I begge tilfælde booster de begge dit liv over et antal sekunder på en bar, der displayes under dit liv.
Er denne boostet helt i top, vil du tilsvarende også kunne løbe hurtigere. Disse er derfor nyttige til at heale, imens du løber, mens de andre kræver, at du ikke bevæger dig, imens de benyttes. Fælles er også, at imens de tages, tager det et antal sekunder at benytte.
Derfor bliver det et strategisk element at benytte healing på et tidspunkt, hvor du føler dig sikker, fordi du er ukampdygtig i tidspunktet, du benytter det. På samme måde skal du benytte forskellig type healing afhængigt af, hvilken situation du befinder dig i, og hvor meget skade du har taget.
Healing findes rundt på mappet lige som alt andet grej, og med alle ovennævnte faktorer taget i betragtning, skaber disse også strategisk element i sig selv. Sluttende findes der også grej på mappet, der er af rent kosmetisk karakter.
F.eks kan du finder frakken eller solbriller, som kun har til formålet at ’pimpe’ din karakter. Men pas på – det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad du samler op. En lyserød t-shirt vil nemlig få dig til at lyse op på mappet som bare fanden og gøre dig til et let mål at skyde.
Nogle smider sågar støvlerne for eftersigende at larme mindre, når de tramper rundt. Alle elementer i dette spil har en betydning i højere eller mindre grad.
Et hav af strategier i pubg esport
Én ting er de våben, du vælger og det armor og healing, du har. Noget helt andet er, hvordan du griber spillet an. Der er nemlig et hav af måder at spille runden på.
Mappet er delt sådan op, at et fly flyver tværs over ø-landskabet, hvor flere storbyer, mindre byer og enkelte huse er repræsenteret. Du kan derfor både vælge at lande centralt for enkelte huse og spille runden relativt sikkert.
Til gengæld er du også sikker på, at du næppe får særlig meget grej med dig og det kræver derfor at du går fra hus til hus. På samme måde har andre formentlig samme ide som dig, og du skaber derfor lille risiko til at begynde med, men forstørrer den løbende, som du går fra hus til hus – alt sammen med begrænset grej.
En anden løsning i PUBG Esport er at lande i storbyerne, som mange andre også vælger, fordi man med sikkerhed kan finde god loot i områderne. Til gengæld skal du måske kæmpe ud af i alt måske 15 andre spillere, før du kan komme videre i sikkerhed.
Her er der altså høj risk, høj reward. Så er der de mindre og mellemstore byer. Her gælder det, at der også er god loot, mens fremgangsmåden er lidt en anden.
Her gælder især for dig om at tælle, hvor mange modstandere, der lander i samme område for hurtigt at skaffe et våben, eliminere modstanderen, sådan at du kan loote byen i fred og ro, før safe zone starter. Eftersom du går til angreb med det samme, er der høj risiko, men reward er ligeledes høj.
Der findes mange flere måder at angribe runden på. Nogle favoriserer at lande, få et våben og campe indtil fjenden står et ideelt sted for dig, mens andre gemmer sit i et hus så længe som muligt, før zonen kræver de tager videre.
Nogle vælger endda at gå uden for safe zonen, som man tager skade af, i håb om at kunne loote i sikkerhed. Der er altså vanvittigt mange måder at tilgå spillet på, og det er det, der skaber denne intensitet og dynamik, så appellerer til rigtig mange mennesker.
Rigtig mange går op i stats, og gør lynhurtigt denne genre til en kompetitiv shooter, som man får svært ved at blive træt af. Dette skaber også en klar grobund for PUBG Esport, og ses da også allerede nu, hvor professionelle hold har deres logo præsenteret rundt på mappet for at skabe interesse for området.
PUBG Esport er dog ikke 100% sat i luften endnu, og det vides derfor ikke det store om holdene heller, hvorfor denne artikel ikke har fokus på, hvordan du tjener penge på PUBG Esport. Til gengæld kan vi håbe på, at spillet fortsat må vente lidt endnu, før Esport ser dagens lys i PUBG.
Som tidligere nævnt, så er spillet fortsat i early access, og det er også til at mærke. Mange glitches og bugs opstår, hvor huse f.eks ikke loader ind, man dør pludseligt af uforklarlige årsager, eller også sidder man fast i luften med sin faldskærm og ingen vegne kommer.
Der er med andre ord stort rum til forbedring af spillet, og det virker med alt sandsynlighed lidt som om, at man forsøger at stresse turneringer i gang, fordi investorer står og banker på døren.
Det betyder penge på lommen, så man kan kun håbe på, at BlueHole holder vejret og sikrer sig at spillet er fuldt ud optimeret, før man forsøger at lave en seværdig oplevelse ud af det for tilskuere.
Allerede nu er der i maj 2017 afholdt en velgørenhedskamp i maj, 2017, hvor entusiaster spillede om en præmiepulje på 100.000$, mens tilskuere kunne donere til et godtgørende formål.
Det samme vil ske til GamesCom 2017, hvor præmiepuljen denne gang vil hedde 350.000$ og fortsat vil være et velgørenhedsprojekt. T
anken er rigtig fin, og så længe man holder det på dette plan og afventer Esport før spillet er udgivet med mest mulig optimering, så spås PUBG Esport til at være en af de helt store giganter i Esport betting på linje med Dota 2, LoL og Counter Strike.
Præmissen for Esport er der og interessen ligeledes. BlueHole er godt begyndt. Nu handler det bare om at få kringlet den sidste del, før PUBG Esport for alvor bliver en topsællert, for såvel også i top-5 i Esport gaming, som vi vil kende til lige foreløbig.
Vi hilser i hvert fald PUBG Esport velkommen meget snart, og ser frem til den udvikling, som spillet vil bidrage til!
Other posts
- Worlds set i bakspejlet (League of Legends)
- Status på Play-ins til Worlds
- Bet guide – hvem vinder Worlds i LoL?
- Esport Update - September edition
- Nadeshot lukker CoD-hold
- Alt du skal vide om StarLadder Berlin
- Esport update - august edition
- Takeaways fra Evo 2019
- Esport update juli edition
- Teamfight Tactics Anmeldelse - Nyt fra Riot Games