Skin Betting - Gambling med skins

Skin betting

SKIN BETTING: HVAD er det og hvordan?

Skin betting, eller bare skins, er en utrolig populær størrelse, og samtidig også en milliardindustri. Ikke kun for ophavsparten selv, Valve, men også for tredjeparter, der tilbyder skin betting. Men hvad handler alt den her virak egentlig taget om, hvad er skins i det hele taget og hvorfor taler alle om konflikterne bag den lige nu? Esport-betting.dk giver dig svarene her!

hvad er et skin?

Skins er i sin reneste forstand særlige teksturer på våben, som optræder i spillet, Counter-Strike: Global Offensive. Skins tjener kun et kosmetisk formål, og har altså ingen indflydelse på spillet, andet end den psykologiske fordel, som nogle mener at opnå.

På trods af deres manglende funktionalitet, kan et eftertragtet skin være overordentligt mange penge værd. De kan nemlig være unikke, eller udgivet i et begrænset antal.

Forklaringen på populariteten af skins kan tilskrives et ønske om at have et unikt og let genkendeligt udseende, hvilket selvfølgelig især er et behov for professionelle spillere.

skin betting

En M14 riffel med et Hyperbeast skin


Sådan får man et skin

Der er flere forskellige måder CS:GO spillere får fat i skins på:

  • Man kan tjene skins igennem tilfældige drops efter afsluttede kampe.
  • Man kan også tilkøbe kasser og nøgler til en af Valves officielle kasser, hvor hver kasse giver adgang til en unik samling af skins.
  • En anden mulighed for skins, er at opgradere sine 10 eksisterende skin til 1 bedre ved brug af ’trade-up’-kontrakten.
  • Yderligere kan man bytte skins med andre spillere.
  • Endeligt kan man sælge og købe disse skins direkte fra markedspladsen, som fungerer lidt ligesom et aktiemarked, bare med skins som omdrejningspunkt.

forskellige grader af sjældenhed

Skins, der som nævnt kommer i samlinger, kommer også i forskellige sjældenheder: De blå, de lilla, de lyserøde, de røde og endeligt kniven. De blå er de typer skins, der oftest åbnes.

Eftersom både kasser og nøgler til at åbne disse er penge værd, tjener hvert enkelte skin også en værdi, når de lander i en spillers inventar. Værdien af skins er sat af udbud og efterspørgsel, og hænger som oftest sammen med, hvor sjældent skinnet er.

Valve, som er udviklerne af Counterstrike, sørger for løbende at frigive nye kasser med skins, der som ofte er skabt af counterstrike communitiet selv og placeret i ’værkstedet’, som det hedder. Her kan andre brugere så vurdere, hvor godt de synes om de enkelte skin.

Har et skin fået gode nok anmeldelser fra andre spillere, vil det komme i betragtning til den næste kasse. Ophavsmanden vil så kunne tjene nogle par procenter på kommisionen.

Fra kasser til skin betting

Nu da vi har gennemgået, hvad skins egentlig er for en størrelse, hvordan de opstår og hvordan de får fastsat deres værdi, hvor kommer betting så ind i billedet?

Grundlæggende er det sådan, at det at åbne kasser allerede i større eller mindre grad kan betragtes som gambling eller betting, om man vil, idet du betaler penge, i håb om at modtage et af de rigtig sjældne skins, som er mange penge værd. Du satser altså på at vinde noget for din betaling.

Situationen er dog ofte den, at virkeligheden er en anden end den, du håber på, for sandsynligheden for at få et rigtig godt skiner forsvindende lille.

Dette faktum er der folk, der har forstået at udnytte: Siden lanceringen af skins kom med en opdatering i løbet af 2014, har tredjeparter etableret hjemmesider med forskelligt omdrejningspunkt for gambling, hvor du kan bette med dine skins.

Det hele foregår på den måde, at du sender et trade offer med dine skins til en robot, der via en API sørger for at fortælle skin betting hjemmesiden hvilken værdi du har indsat. Det er denne indsats, som du kan spille for. Det er ad samme rute at du får tilsendt dine gevinster, når du vinder.

Groft sagt er der altså ikke den store forskel på skin betting og traditionelle gambling, vi kender fra f.eks online casino.

skin betting

En riffel med Hyperbeast skin i aktion.


Varianter af skins betting

Kigger man nærmere på, hvad det er for nogle varianter af skin betting der findes, så findes der et utal. Her forklarer vi om et par af de mest udbredte metoder.

skin jackpot

Den første rigtige succes, der fandt vej til markedet, var "Jackpot". Ved Jackpot startes en runde ved, at spillere kan indsætte deres skins, og få disse skins vekslet til billetter i runden. Jo større en værdi, du indsætter i forhold til dine konkurrenter, Jo flere billetter får du og derfor også større chance har du for at vinde.

Jackpot hjulet spinner, når der er lukket for indsatser og udtrækker så en tilfældig billet. Vinderen vil så blive sendt et trade offer med de andres skins, fratrukket 5-10%, som typisk er den kommission, som hjemmesiden vil tage.

Jackpot hjulet kører konsekvent med et spin hver andet minut, og med puljer, der varierer for alt imellem en værdi på 30-2000$. Med andre ord er der ganske mange penge i skinbetting, i hvert for ejerne bag hjemmesiden.

esport betting med skins

Et andet eksempel på skin betting er Esport betting med skins. Her vil hjemmesider tilbyde spillere at bette på professionelle kampe i Esport efter et fastsat odds. Nogle steder fastsætter en bookmaker oddset, mens det ved andre steder er communitiet, der selv sætter oddset. Igen er det en robot med en API der bestemmer værdien af dine skins.

Har majoriteten af spillere sat deres skins med størst værdi på hold 1, vil fortjenesten ved sats på hold 2 være ret stor, mens fortjenesten på hold 1 vil være forholdsvis lille. Tankesættet bag denne form for skin betting er egentlig den samme, som den vi kender fra de rigtige hjemmesider, såsom Nordicbet eller Unibet. Forskellen er bare her, at du better med dine skins.

coinflip

Et tredje eksempel på skinbetting er coinflip. Fremgangsmåden er ganske simpelt: Du indsætter din værdi på den ene side af mønten. I det her tilfælde ikke plat eller krone, men typisk ”T” for Terrorist eller ”CT” for Counter-Terrorist. På samme vis, vil en modstander indsætte samme værdi og vælge den modsatte side af mønten, før mønten flippes og falder på en af de værdier, som I har valgt.

Den side, som mønten lander på, har vundet runden og derfor de skins, som runden indebar, minus kommisionen til hjemmesiden.

Case opening sites

Et sidste eksempel er case opening sites. Præmissen er sådan set den samme, som den Valve selv udbyder på deres markedsplads (altså med en indbygget tilfældighed), og arrangørerne af case openings spiller ofte på, at chancen for at få væsentligt bedre skins er til stede i højere grad end hos Valve markedspladsen. Man er tilbøjelig til at give dem ret. Personerne bag hjemmesiden sørger blot for, at den procentvise chance for at åbne et skin af en særlig værdi, kontra værdien på at åbne kassen, er i fordel til dem.

Når skin betting skaber overskrifter

Det har ikke været uset, at skin betting er blevet en faktor, der dominerer et computerspil, der er skabt for at skabe underholdning til både voksne, børn og unge. Derfor har det også skabt overskrifter, når børn og unge taber deres børneopsparinger på en ludomanilignende adfærd, der opstår ifm. Skin betting.

I starten var der ikke mange, der stillede spørgsmålstegn ved skin betting, indtil en dag, hvor en amerikansk dreng satte sine forældre i dyb gæld ved at misbruge deres kreditkort på internettet. Sagen endte ved domstolene i USA.

I kølvandet på denne og lignende sager fik Valve travlt med at sende officielle breve rundt til de forskellige udbydere af skin betting sites. Her de det klart, at sidens bots vil blive banned, og at de henvises til at lukke deres sites ned. Løbende imødekom nogle af de forskellige sites Valves anmodning, mens andre fastholdt at køre siderne videre til den visse død.

Siden er både henvendelsen fra Valve, såvel som sagen ved domstolene gledet en smule ud i sandet. Den har dog skabt grobund for andre retsager. Og skin betting sites i Danmark levede for eksempel i bedste velgående, indtil spillemyndigheden i 2018 lukkede flere af de mest kendte ned. Flere og flere kommer dog til, og det er svært for myndighederne at stoppe dem.

Skin betting i et økonomisk perspektiv

Kigger man nærmere på det økonomiske perspektiv i skin betting, så er det svært at få et klart facit på, hvad Valve egen tjener alene på deres egen markedsplads.

Også de sider der arrangerer skin betting holder sig helst under radaren. Det forklarer da også hvorfor de fleste skin betting sider ikke opgiver deres private detaljer for den virksomhed eller privatperson, der driver hjemmesiden.

Nogle referencer kan skabe en god ide omkring, hvor mange penge, der er i skinbetting. For nyligt blev en populær Youtuber med 2 millioner subscribers bedt om at promovere et skin betting site i introen på 3 af hans næste videoer, og blev tilbudt 800.000$ dollars for handlingen. Eller 5 millioner kroner, om man vil.

Et andet eksempel er hjemmesiden OPSkins.com, som egentlig ikke har noget skin betting at gøre, men som er en hjemmeside, som agerer tredjepart for at hjælpe folk med at sælge deres skins. Beløbene sendes til folks PayPal konti, og kan siden føres til udbetaling på folks bankkonti. Her oplyser de, at de i 2016 håndterede daglige transaktioner for 120.000$. De havde dermed en fortjeneste på omkring 10-12.000$. Her skal det medtages, at de her fortjenester blev gjort mens markedet var på sit laveste.

En CSGO bruger har forsøgt at gøre en indsats på at regne ud, hvad Valve alene selv tjener på gebyrer, nøgler og operationer, som altså ikke engang har noget at gøre med skin betting sites. Vedkommende har estimeret end indtjening på 355.539.970$. Om tallet er helt præcist, skal være usagt, men det er formentligt i de størrelsesordener at man skal tænke.

skin betting

Snapshot fra et skin betting site.


Skin betting set med moralske briller

På samme måde som skins betting har skabt interesse, har den også skabt en rigtig stor debat. Debatten er opstået i forbindelse med, at skin betting jo dybest set er en form for gambling, der kan nå børn under 18 år. De samme børn, som vi i Danmark har brugt mange kræfter på at beskytte ved at sætte love op omkring gambling området for at sikre dem i deres færd på internettet.

Senest har reportager på DR meldt om unge drenge på 15 år, der taber deres konfirmations- og fødselsdagspenge ved at gamble på skinsbetting. Der udvikles altså nogle ludomanitendenser i blandt de unge mennesker, som ender med at koste den store summer af penge, fordi de nemt kan tilgå hjemmesider, købe skins og gamble med dem. Skin betting må derfor siges at være et ret kontroversielt emne, fordi man direkte, såvel som indirekte kan henvende sig til børn.

På den anden side kan man jo stille spørgsmålstegn ved, hvor forældrenes rolle i hele forløbet er, fordi det jo også er deres ansvar at holde øje med, hvad deres børn foretager sig. Så længe operatørerne gør opmærksom på, at du skal være fyldt 18 år, må resten af ansvaret givetvis ligge hos brugeren og den ansvarliges forældre.

Uanset hvad, så er skin gambling sites designet som ethvert andet casino, hvor du har mulighed for at være heldig og vinde penge. Man kan som sådan mene, at der ikke er noget logik i at forbyde skin betting, når man samtidig tillader andre former for gambling.

Der er meget om skin betting der er oppe i luften, men sikkert er det, at der vil være med at være incitament for væddemål med skins, så længe CS:GO bibeholder sin popularitet i Esport gaming.