Holland har startet håndhævning i forhold til Lootboxes

Hvis man er én af dem, der godt kan lide at tjene lidt ekstra håndøre til sin steamwallet ved at handle med lootboxes er dette måske en saga blot – hvis man altså bor i Holland. Landets officielle gambling og gaming organ har kvalificeret nogle af disse lootboxes som gambling, der går imod Hollands gamblinglov.

Det hollandske organ for gambling og herunder altså også gaming kaldt ”Kansspelautoriteit” havde indtil den 20. juni givet de spilproducenter, hvis lootboxes er blevet klassificeret som gambling til at lave de nødvendige beslutninger og ændringer, der skal til for at spillene ikke går imod landets gambling lov. Siden den 20. har landet indført en håndhævningsfase, der skal sætte disse tendenser ud af spil.

For mere info læs også vores tidligere artikel om Hollands ban på lootcrates

4 ud af 10 spil bliver ramt

I en hollandsk undersøgelse tog man udgangspunkt i 10 populære spil på spilmarkedet – højst sandsynligvis de 10 mest populære titler på Twitch og/eller Steam. I fire tilfælde var der ifølge undersøgelsen tale om direkte brud på den hollandske Betting og Gambling lov. De 4 spil, der er tale om er FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's Battlegrounds og Rocket League.

Hvad er så forskellen fra disse 4 mega populære titler til de 6 andre, der ikke synes at gå imod den hollandske lovgivning? Den afgørende forskel mellem de to grupper synes at være, at fortjenesten i disse spil modsat de andre har en værdi i ”den virkelige verden”.

Man kan ganske enkelt tjene rigtige penge på lootboxes i disse 4 titler. Lootboxes kan blive solgt videre for rigtig valuta i forhåbning om, at der gemmer sig en sjælden digital genstand indeni, hvilket udelukkende bygger på tilfældigheder og denne form for salg er forbudt i Holland medmindre man har en gambling-lisens.

Det er disse gambling-lisenser som de enkelte spilproducenter blandt andet har skulle ansøge om i tidsperioden mellem april, hvor undersøgelsen blev offentliggjort og juni, hvis de stadig ønsker at operere i landet.

Undersøgelsen understregede derudover, at alle lootboxes uanset spiltitel kan være afhængighedsskabende og en sammenligning til de klassiske enarmede tyveknægte i forhold til design og mekanismer blev også nævnt i rapporten.

Ifølge den hollandske styrelse, der stod bag rapporten bør man blandt andet sætte en stopper for de afhængighedsskabende og sensitive virkemidler så som de flotte visuelle effekter, der er med til at opbygge spænding når man åbner en lootbox. Et andet forslag er at forbyde muligheden for at åbne flere lootboxes hurtigt efter hinanden.

Gammel beslutning – håndhævelse nu

Selvom selve håndhævelsen af disse tiltag blev igangsat fra den 20. juni, er beslutningen om at klassificere nogle af spilmarkedets lootboxes som gambling ifølge hollandsk lov en månedgammel beslutning.

Omkring den 20.april udtalte Kansspelautoriteit, at man nu havde skabt denne klassifikation, og at virksomhederne bag havde godt en måned til at ændre deres trading system for, at det kan stemme overens med hollandsk lovgivning på området.

Den hollandske gaming autoritet har udtalt, at spilproducenterne kan blive straffet hårdt økonomisk, hvis man ikke ser tilstrækkelige ændringer hos de omtalte titler.

Hvis ændringerne ikke bliver igangsat, og den hollandske lovgivning bliver brudt kan virksomhederne se frem til administrative bøder på 830.000 euro svarende til lidt over 6 millioner danske kroner eller alternativt få udstukket en bøde svarende til en portion af spillenes indtjening på verdensplan.

Hvis bøderne ikke vises at være effektive kan man yderligere appellere til den offentlige anklagemyndighed og herigennem retsforfølge virksomhederne.

Lande splittede i sagen om lootboxes

Den hollandske beslutning er en del af en større diskussion om lootboxes og gambling i spil. Mens Belgien har støttet op omkring Holland vedrørende emnet har den britiske ”UK Gambling Commission” fastslået, at lootboxes ikke kan kategoriseres som gambling inden for britisk lov.

Briterne får følgeskab af New Zealand og i USA har ESRB (Entertainment Software Rating Board) også udtalt at lootboxes ikke klassificeres som gambling ifølge deres egne kriterier.

6 Jul 2018