Holland vil forbyde lootcrates i computerspil

I øjeblikket er Esport gambling et populært emne at drøfte, og denne gang bliver ingen undtagelse. Siden November 2017 har den Hollandske spillemyndighed nemlig indledt en undersøgelse til at vurdere, om lootcrates, som eksempelvis optræder I PUBG og CS:GO, om de er I strid med gældende hollandske lovgivning.

Med udgangspunkt i 10 eksempler fra forskellige spiludbud, har man nu konkluderet, at det er tilfældet. De hollandske spillemyndigheder har derfor givet udviklerne 8 uger til at helt at fjerne disse lootcrates, eller som konsekvensen formentligt rettere bliver; at Hollandske indbyggere forhindres i at tilgå området.

Konklusionen er sket på baggrund af gamblingrelationen, der opstår, når spillere kan købe muligheder for at betale sig for indhold til et spil uden sikkerhed for, hvad man får.

Disse lootcrates, som typisk åbnes med nøgler, der betales af egen lomme, disse crates rummer forskellige skins, som er af forskellig karakter og sjældenhed.

Eftersom der ingen garanti er for, hvad der modtages imod betaling, er der tale om gambling. Det er denne ukontrollerede sekvens, hvor mindreårige og andre personer, der er særligt sårbare overfor afhængighed, som man forsøger at imødekomme ved ganske enkelt at forbyde forholdet.

Årsagen til undersøgelsen

Selve undersøgelsen er blevet indledt i kraft af efterspørgsel fra brugere, forældre og institutioner, der har set bekymrende tendenser i udviklingen af dette område.

Handlingen har således til formål at beskytte brugerne, og er især en hak i lakken på spiludbyderne, der har massive indtægter fra dette område, og som frit igennem flere år diskret har kunne tilbyde gambling til mindreårige under 18 år.

Fænomenet er nu langt fra nyt, idet de danske spillemyndigheder allerede har truffet lignende afgørelse, men i stedet har valgt at gå via ISP’erne ved slet og ret at forhindre adgangen til hjemmesiderne.

Problemet er bare, at brugerne blot har omgået forhindringen ved hjælp af proxyer, og således fortsat har kunne spille. De hollandske spillemyndigheder tager nu skridtet videre og helt og aldeles beder udbyderne selv om at fjerne deres indhold, eller i hvert fald gøre det utilgængeligt for hollandske borgere.

Unboxing af lootcrates i CSGO

Unboxing af crates i spillet: Counter Strike: Global Offensive


Ikke en førstegangshændelse

De hollandske spillemyndigheder har især været dem, der har trådt forrest, når det er kommet til kampen om at forbyde lootcrates.

Lignende eksempel sås hos EA, hvor udgivelsen af Star Wars havde i sinde at lave en lignende drejning på spilindholdet, men som spillemyndigheden hurtigt formåede at afværge ved tidligt at kræve et forbud på området.

En konsekvens som den, der er opstået af den nylige undersøgelse, kommer derfor næppe som en overraskelse for mange. Spændende bliver det i stedet at følge, hvordan spiludviklerne vil reagere på denne udmelding, og hvordan de vil forsøge at imødekomme Hollands forbud.

Ikke kun i forhold til spillene i Holland, men også hvordan resten af brugeruniverset påvirkes. Man skal nemlig ikke forglemme, at i mange af disse titler også har en form for selvstændig cyklus af økonomi fra markedspladser, der er højt påvirkelig overfor ændringer i tilgåelsen og håndteringen af disse skins.

Eksempelvis havde det seneste patch Steam Trade hold stor effekt på skins priserne i CS:GO. Uanset, så skal der i hvert fald være sket en eller anden form for handling inden d. 20/06, som er den ultimative deadline, før ændringerne skal være trådt i kraft.

20 Apr 2018