Sæson 8 metaskifte

League of Legends og sæson 8’s store metaskifte

Sæson 8: Hvis man ser professionelt League of Legends eller selv er aktiv på Summerners Rift har de fleste lagt mærke til det metaskifte, der har præget titlen både for E-sport stjernerne såvel som os almindelige dødelige gamere. I denne artikel tager vi en status på det igangværende meta, forklaringer og tendenser indenfor det populære Moba-spil.

Marksman er yt

For at gøre en lang historie kort: marksman klassen i League of Legends er for øjeblikket utrolig underpowered – eller det vil sige de fleste af dem.

Dette skyldes blandt andet en del ændringer i spillets rune system samt ændringer i forhold til Crit items, stats og den generelle pris for Crit items. Dette går specielt ud over champions, der bygger sine angreb på crit items og auto attacks så som Caitlyn.

Derudover er towers i spillet overordnet blevet svagere, og dette giver en reduceret spillængde, hvilket giver et reduceret behov i forhold den klassiske AD Carry type champion, som har præget spillet igennem en årrække.

Da spillængden er reduceret giver dette ADC rollen kortere tid til at scale og spillene er som ofte slut før de klassiske marksman champions når deres vigtige scaling break points. Dette er selvfølgelig også et resultat af de høje pris på de føromtalte Crit items – det tager ganske enkelt længere tid at scale.

Det er dog også andre lanes, der påvirker ADC-rollen.

Da bruisers hovedsageligt bliver brugt i toplanen er de mere end rigeligt i de fleste tilfælde når det kommer til at pushe de skrøbelige towers og skabe globale map fordele, og med bruisers i metaet er der yderligere ikke brug for ”tank killers”, som normalt også er en rolle som den klassiske ADC står for.

opgg top 10 botlane

Liste fra op.ggs winrate liste for bottomlane


Et par få undtagelser

Der findes dog et par undtagelser når det kommer til marksman klassen i det nuværende meta.

I øjeblikket kan man blandt andet drage fordel af at spille Lucian da denne champion har fine item break points omkring to til tre items – nemlig Blade of the Ruined King, The Black Cleaver og Essence Reaver.

Med denne tidlige scaling kan Lucian rent faktisk spille en rolle i mid game. Den aktive brug af Bilgewater Cutlass og senere Blade of the Ruined King er desuden blevet reduceret, og dette giver dermed spilleren mulighed for at jagte dine modstandere ned oftere.

Andre marksman ADC’s, der stadig har et stærkt udgangspunkt i dette meta er Ezreal og Kai’Sa, der i disse tider kan bidrage med magic damage til holdets profil, som følge af et stort AD fokus fra andre dele af holdet.

Hos Ezreal bygger de fleste Seraph's Embrace for at mikse AP med AD, mens man hos Kai’Sa normalt bygger en fuld AP build med Guinsoo's Rageblade, Nashor's Tooth ind i Rabadon's Deathcap og Hourglass.

E-sport scenens reaktion

De første tre uger af Summer Splittet på den professionelle League of Legends scene har mildest talt været interessante.

Som følge af metaskiftet har man set flere forskellige Botlane kombinationer end nogensinde før – alt fra Yasuo og Irelia som AD Carries, dobbelt AP kombinationer med champions som Brand, Morgana og ikke mindst Heimerdinger har præget den ellers så statiske lane.

Sidstnævnte Heimerdinger havde en afhørende rolle i det netop overståede internationale event Rift Rivals, hvor tre hold fra henholdsvis EU LCS og NA LCS møder hinanden for at spille om håneretten i Vesten.

Heimerdinger har overtaget rollen som ADC, både professionelt og solo queue


Her blev den ellers ret utraditionelle champion vigtig for EU holdene i hænderne på henholdsvis sOAZ fra Fnatic og Kobbe fra Team Splyce.

Og hvad var det..? sOAZ i botlanen? Dette er en anden effekt af det store skifte i Moba-spillet.

Der har i både NA og EU været store udskiftninger og rotationer på holdenes individuelle rollefordelinger, hvilket yderligere har gjort det spændende og sjovt at følge med i E-sport siden af League of Legends.

Med yderligere indspark som den ellers traditionelle mid champion Taliyah i junglen, den nye dynamiske assassin support champion Pyke og den reworkede Aatrox ser de fremtidige kampe i Summer Splittet ikke ud til at blive mindre interessante.

12 Jul 2018