mentalt stres i esport

Esportens mentale pres

Efter en uge med det tragiske skyderi i Florida under en Esport-turnering har vi valgt at sætte lidt fokus på det mentale pres som Esport-udøvere lever med.

I den verden, der hedder kompetitiv gaming lurer spørgsmålet om mental velbefindende i så stor grad, at problemet mere eller mindre er blevet usynligt. Hvis en individuel spiller eller et hold taber i en turnering bliver der næsten altid skabt analyser, der påpeger holdets eller spillerens mangel på mental styrke.

En professionel Esport-spiller er ikke kun vurderet ud fra sit excellente talent med mus, keyboard eller controller, men i høj grad også ud fra, hvordan udøveren kan håndtere det mentale pres, som følger med i en profession, hvor alle aspekter af ens liv bliver vurderet af alle fra fans til trolls.

Bo sammen – lev alene

Det er en trend i Esportens verden at bo i såkaldte team houses. Her spiller, spiser, sover og lever man sammen med sine holdkammerater dag efter dag – i nogle tilfælde deler spillere endda rum med hinanden. I gennemsnit har en Esport-udøver omkring én dag om ugen, hvor man har tid til at passe sig selv og hvor træning, scrims og taktikmøder ikke er en del af dagsprogrammet.

Men selvom, at individuelle spillere har det godt sammen indenfor holdets rammer kan det være svært at skabe venskaber og forhold udenfor gamingens verden. At finde en at date eller at have et langvarende forhold med når 95 procent af din tid er dedikeret til en profession foran en skærm er en enorm udfordring.

Hvis man lever et liv i en verden og man ikke kan møde nogen udenfor denne, hvad gør man så egentlig? Man bruger det værktøj, som er ens forlængede arm og måden, hvorpå man kommunikerer til resten af verden på – computeren. Ulig andre mere traditionelle sportsgrene, hvor man har mulighed for at træde et skridt tilbage efter en række dårlige kampe kan det være svært for en Esport-udøver at trække sig tilbage fra de digitale platforme og dermed kan hadebeskeder på Twitter og Facebook og negative indlæg på Reddit nærmest ikke undgås.

Kampen om at skabe sociale forhold, der kan give dig et kort afbræk fra gamingens verden kan kort sagt være udfordrende.

Carpal Tunnel syndrome er noget som mange pro gamers lider af. Her er en video som forklare hvad det er og hvordan det har haft indflydelse på esport.

Bench dig selv

Det mentale pres, som de professionelle gamere tumler med bliver sjældent udstillet selvom alle, der kender til Esport ved, at presset altid er der. Ved den andenstørste turnering i League of Legends Mid-Season Invitational i år blev de mentale udfordringer dog eksemplificeret da Olleh fra Team Liquid valgte at bænke sig selv efter en katastrofal start på turneringen. Han følte sig simpelt ikke klar til at spille rent mentalt og selvom han senere vendte tilbage til scenen dagen efter var skaden allerede sket.

Olleh blev kritiseret på de sociale medieplatforme for ikke at være mental stærk nok til at spille og selvom Olleh prøvede at forklare situationen på Twitter mødte han kun større og større modstand. Da Team Liquid senere blev elimineret fra turneringen uden at kvalificere sig til knockout-runden faldt størstedel af skylden på Olleh – han var simpelthen for svag.

Længere og sundere karrierer

For år tilbage ville Ollehs oplevelse og mentale udfordring måske have været årsag til et tidligt karrierestop og en ny upcoming gamer ville have taget hans plads i gamerstolen, men heldigvis er der kommet et øget fokus på spillernes mentale velvære og udvikling hos de professionelle E-sport-organisationer. Det er blevet naturligt, at investere i de unge spillere da det indenfor den digitale sportsverden i højere grad er mentale udfordringer, der stopper en spillers karriere og ikke den fysiske som ellers er tilfældet i traditionel sport.

I andre sportsgrene kan du spille indtil du er godt op i 30’erne endda 40’erne. Se bare på Tom Brady, quarterback for New England Patriots og stadig én af de bedste indenfor sin sport. 41 år og still going strong!

Indenfor E-sport anses en spiller, der nærmer sig sine midt 20’ere som gammel når det kommer til de fleste titler. Man er i hvert fald helt sikkert langt fra sin prime. Med den ekstra vægt, der bliver lagt på mental sundhed fra E-sports-organisationerne, der ansætter mentale coaches er der håb om, at der i fremtiden kan skabes længere og måske endnu vigtigere, sundere karrierer for E-sportens stjerner.

29 Aug 2018